Predaj a rezervácia vstupeniek na podujatia- mobil: 0903 392 844, len v kine Orbis v čase:

Pondelok:16:00-19:00 hod., Štvrtok, Piatok:  15:00-20:00 hod., Sobota, Nedeľa:  15:00-19:00 hod.

POD SOBOTSKOU BRÁNOU 7

Galéria

Blíži sa už 7. ročník folklórneho festivalu POD SOBOTSKOU BRÁNOU

Folkloristi i milovníci folklóru sa majú na čo tešiť. Hosťom tohtoročného podujatia POD SOBOTSKOU BRÁNOU bude jedno z najúspešnejších profesionálnych folklórnych telies Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) z Prešova. Do Rimavskej Soboty prinesie predstavenie vytvorené z najhranejších a divácky najúspešnejších kompozícií významných slovenských a zahraničných tvorcov počas celého pôsobenia telesa NÁVRATY. Podujatie sa uskutoční v sobotu, 21. 9. na nádvorí Čierny orol.

Program festivalu začína o 14.00 hod., kde sa až do 17.00 hod. svojimi vystúpeniami odprezentujú miestne folklórne súbory: FS Háj, DFS Hájik a Hájiček (14.00 hod.), FS Rimavan (15.00 hod.) a o 16.00 hod. ich na javisku vystrieda Ľudový orchester Súkromného hudobného a dramatického konzervatória Rimavská Sobota s pásmom slovenských, maďarských a rómskych ľudových piesní.

Počas celého popoludnia budete prebiehať trh miestnych remeselníkov, kde si budete môcť zakúpiť ich originálne výrobky z kože, dreva, vyšívané a šité odevy s ľudovými motívmi, výborné pekárenské a cukrárenské výrobky a mnohé iné. Ženský inštitút tvorivosti si pripravil Letný ateliér, v ktorom si každý záujemca bude môcť ušiť voňavé levanduľové vrecúško.

Lektorkami budú Naďa Miháľová a Eva Hutirová, ktoré tvorivé dielne ponúkajú v rámci ŽIŤ-ka v Rimavskej Sobote celoročne. Čaká nás tiež tanečná dielňa s tanečníkmi FS Háj, ktorý tento rok absolvoval dva zahraničné zájazdy a s veľkým úspechom účinkoval na najväčšom slovenskom folklórnom festivale Východná. Program vyvrcholí o 18.00 hod. vystúpením profesionálnych folkloristov z PUĽS. Toto profesionálne umelecké teleso vzniklo v roku 1955 v Prešove s cieľom rozvíjať a javiskovo stvárniť vokálno – hudobné a tanečné bohatstvo Rusínov. V jeho troch zložkách – tanečnej, speváckej a hudobnej pracuje viac ako 40 umelcov. Predstavenie NÁVRATY je vytvorené z najhranejších a divácky najúspešnejších kompozícií významných slovenských a zahraničných tvorcov počas celého pôsobenia telesa. Ak sa o PUĽS-e chcete dozvedieť čo najviac, musíte navštíviť práve toto predstavenie. Vstupenky si môžete zakúpiť v Kine Orbis, a online a priamo na mieste.

Festival POD SOBOTSKOU BRÁNOU z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Rok výroby: 2024
Dátum lokálnej premiéry: 21. september 2024

Kliknutím na dátum alebo čas zobrazíte podrobnosti predstavenia
Sobota, 21. 9. o 14:00
Názov: POD SOBOTSKOU BRÁNOU 7
Cena: 0,00 €
Miesto: Čierny orol
Hlavné námestie
979 01 Rimavská Sobota
Zobraziť na mape